RĘKODZIEŁO DAWNE I WSPÓŁCZESNE TO MAGIA DZIĘKI KTÓREJ KREUJEMY DZIEŁA WSPÓLNYMI RĘKAMI
Akcja: Nie kradnij zdjęć! BRANSOLETKA - jedyne 20 zł BRANSOLETKA - jedyne 10 zł free counters ArtStacja
Blog > Komentarze do wpisu

VI Jarmark Michałowy w Białej Podlaskiej

Chwilę po 9 byliśmy już rozstawieni. Na Placu Wolności większość stoisk handlowych rozłożono dużo wcześniej. Tego dnia oplatanie szło dużo wolniej ponieważ co chwilę ktoś podchodził pytając: co to jest?, po co to?, czy to plastikowe rurki?, czy w rurkach jest drucik? czy to lekarstwo na robale w drzewie? itp. wesołe pytanka.

Od około 11 zaczęło się przechadzać pomiędzy straganami dość dużo ludzi. Ponieważ, oplatane przez nas drzewo było na "wylocie" z centrum imprezy na bialski deptak znaczna część przechodniów podchodziła obejrzeć i własną ręką sprawdzić, że to faktycznie papier.

Aby było prościej wszystko zobrazować pokazywaliśmy odwiedzającym nasze papierowe rurki podstawowy element z którego powstawał oplot drzewa.

fot. Tomasz Ustymowicz

Na stoisku można było równiez oglądać wyroby które "produkujemy" na warsztatach m.in. Pani Ani Matusewicz, która zaszczyciła nas swoją obecnością i wspomagała przez cały Jarmark Michałowy.

Oto jedno z dzieł Anetki: lampion - abażur

fot. Tomasz Ustymowicz

Ponieważ, bardzo dużo osób przychodziło do nas z dziećmi stwierdziliśmy że w końcu trzeba rozpocząć konkurs z pytaniami, w którym wygraną była bransoletka z papierowej wikliny w kolorach flagi Białej Podlaskiej. Quiz przeprowadziliśmy również wśród dzieci i młodzieży ze Szkoły Specjalnej, którzy nas odwiedzili.

fot. Katarzyna Lubańska

Od godziny 13.00 rozpoczęła się na dobre. Pokazy, występy dzieci na scenie, grupy taneczne, piosenkarze to głównie atrakcje Jarmarku.

Na zdjęciach występy grupy przedszkolaków z Domu Kultury "EUREKA"

fot. Katarzyna Lubańska

Około godziny 14.15 zostaliśmy zaproszeni na scenę. Weszłyśmy we dwie (ja i Anetka). Marcin w tym czasie udzielał na żywo wywiadu w Katolickim Radiu Podlasie

Powiedziałam kilka słów na temat Fundacji, papierowej wikliny i naszego projektu "drzewo - papier".

W tym czasie zauważyłam też Wicemarszałka Sejmu Franciszka Jerzego Stefaniuka, który jest przyjacielem Fundacji i zaprosiłam go na scenę. Pan Poseł powiedział kilka słów od siebie o naszym projekcie, Fundacji oraz ogólnie o przesłaniu projektu "drzewo - papier" związanym z ekologią.

Następnie zaprosiłam na scenę dzieci i wraz z Anetką przeprowadziłyśmy konkurs z pytaniami. Kilkoro uczestników było zbyt małych aby ich wiedza o Białej Podlaskiej, Prezydencie lub Fundacji pozwalała na udzielenie odpowiedzi samodzielnie dlatego też musiałyśmy troszeczkę podpowiadać.

Poseł Stefaniuk dość długo pomagał nam w promocji papierowej wikliny oraz naszego projektu. Przypadł mi zaszczyt uczenia go techniki oplotu, którą zastosowaliśmy na drzewie. Uczeń bardzo szybko zrozumiał w czym rzecz i samodzielnie zabrał się do pracy.

fot. Katarzyna Lubańska

Poseł podpisał się również na liście, która może nam pomóc w uzyskaniu pozwolenia na oplot 10 drzew w przyszłym roku.

Fot. Marcin Lubański

Punktem kulminacyjnym w projekcie "drzewo - papier" maiło być przybycie Prezydenta Białej Podlaskiej Pana Andrzeja Czapskiego. Jesteśmy bardzo dumni z faktu, że Pan Prezydent przyszedł do nas specjalnie, robiąc przerwę w sesji Rady. Zgodnie z wcześniejszą umową z Panem Posłem to właśnie Pan Franciszek miał uczyć oplatania Prezydenta.

Oto efekt

fot. Marcin Lubański

fot. Katarzyna Lubańska

SKUPIENIE WIDOCZNE NA TWARZY PANA PREZYDENTA :-)

fot. Katarzyna Lubańska

Aby oplot był wykończony w 100% należało go właściwie wykonać. Jak widać wzór jest zupełnie inny jednak taki sam jak na dole oplotu.

fot. Tomasz Ustymowicz

Jeszcze drobne uzgodnienia w sprawie właściwego zakończenia i ułożenia osnów aby nie sterczały do góry tylko utworzyły piękny warkocz finalizujący całość.

fot. Tomasz Ustymowicz

Na koniec chcemy jeszcze raz serdecznie podziękować naszym sponsorom oraz Tomaszowi Ustynowiczowy za sesję fotograficzną dzięki której mogliśmy wzbogacić bloga o więcej ciekawych fotek.

piątek, 30 września 2011, fundacja_kreacja_magia_rak

Polecane wpisy